Smak ciasta jest zaskakujący, a w połączeniu z musem
jabłkowym nasze zmysły smakowe przeżywają zupełnie nową przygodę. Jeżeli lubisz
eksperymentować w kuchni i nie straszne Ci osobliwe smaki, to koniecznie musisz
wypróbować ten przepis.
Składniki
250g miękkiego masła
200g cukru
3 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
4 łyżki mleka
3 duże jabłka (Szara Reneta)
skórka z połowy cytryny i jedna łyżeczka soku
skórka z mandarynki i sok z całości owocu
laska wanilii
Piekarnik - 160 'C
Okrągła forma o średnicy - 23cm
Masło zmiksuj z cukrem na puszysta masę. Do osobnej miski
przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Miksując maślana masę na małych obrotach,
dodawaj na przemian po 1 jajku i po łyżce mąki. Wrzuć rozmaryn, przemieszaj,
odstaw mikser i plastikową szpatułką wmieszaj mleko wlewając je po trochu. Tak
przygotowane ciasto przelej do formy i piecz przez 60 minut.
Mus jabłkowy
Jabłka pokrój na kawałki wielkości 2 cm. W garnku roztop łyżkę
masła i wrzuć pokrojone jabłka. Dodawaj pozostałe składniki, przemieszaj i
przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż jabłka lekko się
rozpadną. Przełożyć do salaterki i podawać z ciastem.
Koniecznie użyj świeżego
rozmarynu. Suszony nie sprawdzi się w tym cieście.