To najlepszy chleb
jaki udało nam się upiec.
Smakuje jak z
najlepszej piekarni, a do tego tak długo utrzymuje świeżość.
Jedyna jego wada to
CZAS!
Ale tak to już jest z
chlebami, im dłużej trzeba na niego czekać tym lepszyJ
Zaczyn
160g mąki żytniej chlebowej
150ml wody
2 łyżki zakwasu żytniego
Ciasto właściwe
120g maki żytniej
150g mąki pszennej 750
200ml wody
¾ łyżeczki drożdży suszonych
3 płaskie łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cukru
3 garście słonecznika
Zaczyn
Składniki zaczynu umieścić w misce i wymieszać do połącznia.
Odstawić w ciepłe miejsce na 14-16 godzin.
Masa powinna podwoić swoją objętość.
Kiedy już zaczyn jest gotowy należydodać do niego wszystkie
składniki na ciasto właściwe (proponuję jedynie rozpuścić sól w wodzi, lepiej
połączy się z ciastem) i mieszać około 5
minut. Można użyć do tego miksera stacjonarnego z końcówka do wyrabiania
ciasta.
Masę przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 2h
Po tym czasie z masy uformować kulkę.
Uwaga ciasto jest
dosyć mokre, nie należy jednak dodawać do niego więcej maki a jedynie posypać mąką blat, przełożyć ciasto
i szybko uformować pożądany kształt.
Ciasto przełożyć do prostokątnej lub okrągłej blachy 1kg
przykryć ręcznikiem i odstawić na 1h aż do wyrośnięcia.
Chleb z wierzchu oprószyć mąką i wstawić do piekarnika
nastawionego na 220st na 15min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210st i
piec jeszcze 40 minut.
Kroić dopiero po wystygnięciu.