Pyszna tarta! Znika w oka mgnieniu:)
Składniki na ciasto:
250g mąki
150g masła
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka zimnej wody
Składniki do wypełnienia tarty:
pół kilo szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 duża cukinia
1 duży pomidor
5 suszonych pomidorów w oliwie
2 garście czarnych oliwek
100g specku
150g fety
3 jajka
100g śmietany 30%
łyżka posiekanego rozmarynu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera. Wymieszać pulsacyjnie, po czym szybko zagnieść rękoma do uzyskania zwartej masy. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30min.
W tym czasie posiekać cebulę, osolić i smażyć na maśle aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek. Po 2 minutach wrzucić świeży lub rozmrożony szpinak, pokrojone suszone pomidory i startą cukinie. Całość przyprawić solą i pieprzem, następnie smażyć około 10min na małym ogniu. Całość przerzucić do miski i ostudzić.
W małej misce połączyć ze sobą trzepaczką 3 jajka, 100ml śmietany, gałkę muszkatołową oraz rozmaryn. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm, po czym przenieść do formy na tartę o średnicy ok. 24cm. Jeżeli ciasto sie rozpada, można rozwałkować je na foli spożywczej lub papierze do pieczenia. Tym sposobem będzie nam łatwiej ulokować je bezpiecznie w formie.
Używamy do tego papieru do pieczenia, oraz grochu lub innego ziarna. Może być też ryż, soczewica a nawet monety. Ciasto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia. Można go wcześniej rozgnieść w rękach, będzie się lepiej poddawał. Ciasto pieczemy 15min w 180st i ściągamy papier z obciążeniem, pieczemy jeszcze 5min. Ciasto lekko wystudzić.
Szpinak z cukinią wykładamy na podpieczonym cieście, robimy to raczej niechlujnie zostawiając małe prześwity. Na całość rozłożyć oliwki oraz 2/3 sera feta. Zalać masą jajeczną i położyć na wierzchu plastry pomidorów. Całość posypać resztą sera feta i skropić oliwą Extra Vergine. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st z termoobiegiem przez 40min. Upieczoną, lekko zrumienioną tarteę posypać wcześniej przygotowanym speckiem.
Szpinak z cukinią wykładamy na podpieczonym cieście, robimy to raczej niechlujnie zostawiając małe prześwity. Na całość rozłożyć oliwki oraz 2/3 sera feta. Zalać masą jajeczną i położyć na wierzchu plastry pomidorów. Całość posypać resztą sera feta i skropić oliwą Extra Vergine. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st z termoobiegiem przez 40min. Upieczoną, lekko zrumienioną tarteę posypać wcześniej przygotowanym speckiem.
Doskonale pasuje do niej prosta mieszanka sałat z sosem winegret.
Przepis na pyszny winegret:
Od 4min 55sek.
Smacznego!