sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą orzechowo-kokosową i rodzynkami



Orzechy, kokos, rodzynki, kruche maślane ciasto.
Takie połącznie nie może okazać się niewypałem.
Mazurek jest znakomity.
Słodka bakaliowa masa przełamana kwaśnym dżemem wiśniowym a to wszystko oblane gorzką czekoladą….. chyba dopiero wtedy można mówić o Wesołych Świętach.

Kruche ciasto:
400g maki krupczatki
200g masła
szczypta soli
80g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany

Masa orzechowa:
200g zmielonych orzechów włoskich
100g zmielonych orzechów laskowych
100g rodzynek
200g masła
180g cukru
150g wiórek kokosa
2 jajka

250g kwaśnego dżemy wiśniowego
Gorzka czekolada

 
Kruche ciasto
Mąkę z masłem, cukrem i solą połączyć pulsacyjnie w malakserze.
Miksować krótko, tak aby większe kawałki masła były wciąż widoczne.
Dodać żółtka, śmietanę i krótko zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt suche można dodać jeszcze trochę lodowatej wody.
(pozostałe białka przydadzą się do masy orzechowej)
Ciasto wstawić do lodówki na min.  30min.

Masa orzechowa
Zmielone orzechy, cukier, kokos i rodzynki wymieszać ze stopionym masłem.
Masę połączyć z dwoma żółtkami.
Resztę białek (4) ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i wmieszać delikatnie do masy orzechowej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować na szerokość blachy, wyłożyć dno i piec w piekarniku nastawionym na 180C przez 8 min.
Podpieczone ciasto posmarować marmoladą, równo rozłożyć masę orzechową i przykryć drugą połową ciasta.
Resztki ciasta niech posłużą jako dekoracja.
Całość piec 40 minut.
Po wystygnięciu oblać stopioną czekoladą i przyozdobić jakkolwiek mamy ochotę J



Wesołych, smacznych Świąt…


Chleb żytni na zakwasie


W naszych domach na stole wielkanocnym królują nie tylko kolorowe jaja, ale również świeży domowy chleb.
Z pewnością może rywalizować z wypiekami z najlepszych piekarni.
To po prostu czary, a do tego jaka satysfakcja :)

*za inspirację dziękujemy Basi :*


Zaczyn:
200g mąki żytniej razowej
3 duże łyżki zakwasu żytniego
180ml wody

Ciasto właściwe:
350g zaczynu
800g mąki żytniej
650ml wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 12h.
Formę (1kg) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Po tym czasie do wyrośniętej masy, dodać resztę składników na ciasto właściwe.
Wymieszać do całkowitego połączenia i przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
Całość ponownie przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 8h.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190st i piec jeszcze godzinę.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb wyjąc z formy i odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Opcjonalnie, wypiek urozmaicić można np. ziarnami słonecznika.
Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z masełkiem, ale to tylko luźna sugestia:)
Smacznego.


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...