Orzechy, kokos, rodzynki, kruche maślane ciasto.
Takie połącznie nie może okazać się niewypałem.
Mazurek jest znakomity.
Słodka bakaliowa masa przełamana kwaśnym dżemem wiśniowym
a to wszystko oblane gorzką czekoladą….. chyba dopiero wtedy można mówić o
Wesołych Świętach.
Kruche ciasto:
400g
maki krupczatki
200g
masła
szczypta
soli
80g
cukru
2 żółtka
2 łyżki
kwaśniej śmietany
Masa orzechowa:
200g
zmielonych orzechów włoskich
100g
zmielonych orzechów laskowych
100g
rodzynek
200g
masła
180g
cukru
150g
wiórek kokosa
2 jajka
250g kwaśnego dżemy wiśniowego
Gorzka czekolada
Kruche ciasto
Mąkę z masłem, cukrem i solą połączyć pulsacyjnie w
malakserze.
Miksować krótko, tak aby większe kawałki masła były wciąż
widoczne.
Dodać żółtka, śmietanę i krótko zagnieść. Jeżeli ciasto
jest zbyt suche można dodać jeszcze trochę lodowatej wody.
(pozostałe białka przydadzą się do masy orzechowej)
Ciasto wstawić do lodówki na min. 30min.
Masa orzechowa
Zmielone orzechy, cukier, kokos i rodzynki wymieszać ze
stopionym masłem.
Masę połączyć z dwoma żółtkami.
Resztę białek (4) ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę
i wmieszać delikatnie do masy orzechowej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować na szerokość blachy, wyłożyć dno
i piec w piekarniku nastawionym na 180C przez 8 min.
Podpieczone ciasto posmarować marmoladą, równo rozłożyć
masę orzechową i przykryć drugą połową ciasta.
Resztki ciasta niech posłużą jako dekoracja.
Całość piec 40 minut.
Po wystygnięciu oblać stopioną czekoladą i przyozdobić
jakkolwiek mamy ochotę J
Wesołych, smacznych Świąt…