Każdy
miłośnik cytryny zakochuje się w tym kremie absolutnie natychmiastowo.
Wszystkie składniki wskazują na to, że jest on wyborny. Krem można wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej
dodajemy go do naleśników, bądź jako krem do ciast czy też bazę do serników.
Można też po prostu rozsmarować go na słodkiej chałce i zaserwować sobie takie
słodkie śniadanko w towarzystwie porannej kawy:)
Składniki
3 cytryny
120g cukru
150g masła w temperaturze pokojowej
Zetrzeć
skórkę z cytryny a następnie wycisnąć z nich sok. Do małego rondelka wbić 3
całe jajka dodać masło, cukier, skórkę z cytryn i 3/4 wyciśniętego soku.
Postawić na najmniejszym ogniu i cały czas mieszając, powoli podgrzewać.
W międzyczasie, kiedy składniki połączą się w całość,
spróbować odrobinę i zadecydować czy nie dodać więcej soku z cytryny. Nie
podajemy dokładnej ilości, ponieważ cytryny bywają różne. Z doświadczenia wiemy,
że lepiej nie dodawać na początku całego soku bo krem może okazać się zbyt
kwaśny.
Po dodaniu soku lub tez nie, podgrzewamy dalej cały czas
mieszając. Kiedy krem zgęstnieje do konsystencji śmietany, ściągamy go z ognia
i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną masę przekładamy do szczelnego słoiczka
i chłodzimy w lodówce.
* nie idź na skróty zwiększając ogień, w przeciwnym razie
zamiast kremu otrzymasz jajecznicę:)
* krem najlepiej miesza się trzepaczką