wtorek, 7 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe a’la Brownie z orzechami nerkowca i malinami

Ostatnio przeczytałyśmy, że w najbliższym czasie czekolada stanie się towarem deficytowym.
Cennym niczym kawior.
Zważając na okoliczność jaką jest nasza bezgraniczna miłość do tej wspaniałej słodkiej przyjemności , postanowiłyśmy ja czcić póki czas.
A dokładniej rzecz ujmując, póki nie opróżni ona do reszty naszych portfeli.

Tak więc ku chwale czekolady, prezentuje my nasze cudo :)


3 jajka
180g cukru
1 gorzka czekolada
2 czekolady mleczne
3 łyżki gorzkiego kakao
60g maki pszennej
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli morskiej
100g orzechów nerkowca
250g mrożonych malin
Forma 21cm wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem.

Jaja ubić z masłem na puszystą masę.
Na parze stopić czekoladę po czym lekko ją ostudzić
Jednocześnie ubijając powoli wlewać do masy jajecznej.
Dodać sól i wymieszać.
Mąkę kakao i proszek przesiać, wsypać do masy i mieszać do połączenia.
Dodać orzechy i ponownie przemieszać.
Maliny oprószyć mąką dodać do masy, szybko połączyć i od razu przelać do formy.
Malin nie należy zostawiać na długo w masie czekoladowej ponieważ zamarznie.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 170st i piec ok 45min, 50min.
Wbijając drewniany szpikulec w środek ciasta powinno ono być nadal wilgotne natomiast jego skórka lekko spieczona.
Podawać oprószone kako lub cukrem pudrem.
Smacznego


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...