W ostatnim czasie ciasto marchewkowe robi ogólnościwatową karierę.
Podbija serca miłośników korzennych przypraw i nie tylko.
Zamiast dużego okrągłego ciasta, można zdecydowac się na małe, zgrabne i wybornie prezentujące się cup cakes.
Dla podkreślenia smaku dodamy jeszcze ananas. Nie ma go wprawdzie w oryginalnym przepisie, natomiast sprawi on, że ciasto wyjdzie wyjątkowo wilgotne i zarazem pyszne.
3łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
200g startej marchewki
220g brązowego cukru
3 duże jajka
250ml oleju rzepakowego
skórka z 2 pomarańczy
100g drobno posiekanego świeżego ananasa
100g rodzynek
100g orzechów włoskich
Polewa:
250g serka typu philadelphia
30g masła
ziarnka z połowy laski wanilii
70g cukru pudru
sok z połowy cytryny
Piekarnik 170st.
Blacha na muffiny wyłozona papilotkami
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon przesiej przez sitko. Dodaj startą marchew i wszystko razem wymieszaj.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem do białości powoli dolewając olej. Gotową masę jajeczną połącz z suchymi kładnikami i marchewką. Wszystko razem wymieszaj a na końcu dodaj orzechy, rodzynki,skórkę z pomarańczy i ananas. Całośc połącz za pomocą szpatułki.
Wypełnij formę na muffiny do 3/4 wysokości.
Piecz 20-25min, do momentu, aż wierzch bedzie złotobrązowy a patyczek wyjęty z ciasta czysty.
Wszystkie składniki na polewę połącz za pomoca miksera. (miksuj ok 2-4 min. aż cukier się rozpuści)
Po ostudzeniu nałóż hojnie krem na każdą z babeczek. Możesz zrobić to za pomocą łyzki lub użyc rękawu cukierniczego. Wierzch posyp mieszanka cynamonu z kardamonem :)