Tiramisu |
Jest to przepyszny deser, do zrobienia którego zainspirowała nas sama Nigella a co najważniejsze bardzo prosty do zrobienia. Jedyny minus to konieczność pozostawienia go w lodówce na całą noc a przynalmniej 6 godzin. Deser musi się przegryźć. Graniczy to znacznie z naszą cierpliwością, no ale cóż... z Nigellą nie wypada się spierać.
Tiramisu
500g mascarpone
375g biszkoptów savoiardi
250ml kawy espresso
200ml likieru amaretto
110g drobnego cukru
50g płatków migdałów
2 jajka
gorzkie kakao do posypania
szczypta soli
tortownica o średnicy 24cm
Zaparz espresso i odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek i ubij do białości z cukrem. Następnie dodawaj po trochu ser mascarpone, do momentu aż masa będzie jednolita. Ubij białka na sztywno ze szczypta soli. Łopatką delikatnie połącz masę serową z białkami.
Wlej amaretto do wystudzonej kawy i kolejno zanurzając biszkopty na dosłownie 2 sekundy, wyłóż całe dno tortownicy. Na piętro z biszkoptów wyłóż połowę masy serowej, wygładź i oprósz kakaem. Zrób druga taką samo warstwę pomijając kakao a rozsypując na wierzchu płatki migdałów. Całość przykryj folia, aby deser nie przeszedł zapachami z lodówki i schładzaj najlepiej całą noc a przynajmniej przez 6h.
Wierzch tiramisu oprósz hojnie kakaem tuż przed samym podaniem.
Ostatni etap - próba cierpliwości a rano kawka i "kawałek nieba".
*pamiętaj, że ser i jaja muszą być w temperaturze pokojowej