niedziela, 16 sierpnia 2015

Półkruche ciasto z melasą, borówkami amerykańskimi i kruszonką


O 11.00 Dziewczyny przychodzą na kawę i ciasto, budzę się o 9.45 i panika…
Lecę na targ, ale zapominam, że w niedziele jest zamknięty.
No to do sklepu, gdzie jedynym racjonalnym wyborem okazały się być borówki.
I co z nich zrobić?  już 10.15…
Niech będzie kruche ciasto! Wrzucę wszystko do malaksera będzie gotowe w minutę. Ale zwykłe kruche ciasto? Tak nie wypada blogerce ;>  
Dodam miodu i melasy!
11.05 wyciągam ciasto z piekarnika, Dziewczyny przychodzą kulturalnie spóźnione o 15 minut.
Kroję ciasto, podaję ze śmietaną i BINGO!
Dziewczyny zachwycone, ja również, nowa pozycja na bloga zaaprobowana ;)


Składniki
2 szklanki maki
200g zimnego masła
Łyżka melasy
Łyżka miodu
50g cukru
Szczypta coli
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki mleka
400g borówek amerykańskich wymieszanych z sokiem z połowy cytryny.

Kruszonka
70g masła
Pół szklanki mąki
3 garście płatków owsianych
Pół szklanki cukru

Mąkę, masło, melasę, miód, cukier, sól i proszek do pieczenia włożyć do malaksera i pulsacyjnie mieszać, aż do uzyskania kruszonki.
Dodać żółtka z mlekiem i jeszcze raz pulsacyjnie przemieszać.
Ciasto szybko zagnieść i przełożyć do zamrażarki na 10min.

W międzyczasie przygotować kruszonkę
Masło, mąkę i cukier umieścić w malakserze wymieszać pulsacyjnie.
Powstałą kruszonkę przerzucić do miski i połączyć rękoma z płatkami owsianymi.

Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Na dno tortownicy wyłożyć kruche ciasto z melasą. 
Na ciasto wysypać wszystkie borówki i posypać kruszonką.
Piec w 180stopniach (termoobieg) przez 40min.


Smacznego 

* dziekujemu Aneczce za udostęonienie iPhona do zrobienia zdjęć, brak aparatu zmusił nas do improwizacji :)

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...