poniedziałek, 24 października 2016

Malinowe Muffiny z melasą i kruszonką

Muffiny o bardzo ciekawym smaku.
Melasa w połączeniu z malinami tworzy niebanalną kompozycję.
Ciasto ma smak karmelu a do tego kruszonka, która zawsze i wszędzie jest dobrym pomysłem.

Polecam z czystym sumieniem :)


200g malin
1 łyżna mąki

ciasto na Muffiny:
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli (¼ łyżeczki)
100g miękkiego masła
2 łyżki (40g) płynnej melasy
2 łyżki miodu (50g)
Ziarnka z połowy laski wanilii
1/3 szklanki maślanki

Kruszonka
120g mąki
120g płatków owsianych
120g brązowego cukru
Szczypta soli
120g bardzo zimnego masła

Piekarnik nastawić na 210st.
Maliny obtoczyć w mące (za pomocą sitka) i wstawić do zamrażarki.
Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Kruszonka:
Wszystkie składniki poza masłem przemieszać w misce.
Dodać drobno pokrojone masło i połączyć rozcierając w palcach tak aby powstały okruchy różnej wielkości. Całość wstawić do lodówki.

Ciasto na muffiny:
Wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól) przesiać przez sito.
W osobnej misce ubić masło z cukrem do białości.
Dodać melasę oraz mód i mieszać na małych obrotach przez około 1min
Dodać jajko i wanilię i mieszać jeszcze 30sek.
Gdy masa jest już dobrze połączona dodać połowę przesianych suchych składników i połączyć.
Dodać połowę maślanki i ponownie przemieszać. Powtórzyć czynność  z suchymi składnikami oraz maślanką. Upewnić się, że masa jest jednolita.
Masę najlepiej schłodzić i piec dopiero następnego dnia natomiast można to zrobić również od razu.
Masę połączyć z zamrożonymi malinami i rozłożyć w formie do muffinów do ¾ wysokości.
Wierzch obficie posypać kruszonkę.
Zmniejszyć temperaturę do 160st. i piec ok 35 40min.
Wierzch muffinów powinien być złoto brązowy.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Muffiny najlepsze są w dniu pieczenia!

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...