Muffiny o bardzo ciekawym
smaku.
Melasa w połączeniu z
malinami tworzy niebanalną kompozycję.
Ciasto ma smak karmelu a
do tego kruszonka, która zawsze i wszędzie jest dobrym pomysłem.
200g malin
1 łyżna mąki
ciasto na Muffiny:
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 szczypty soli (¼ łyżeczki)
100g miękkiego masła
2 łyżki (40g) płynnej
melasy
2 łyżki miodu (50g)
Ziarnka z połowy laski
wanilii
1/3 szklanki maślanki
Kruszonka
120g mąki
120g płatków owsianych
120g brązowego cukru
Szczypta soli
120g bardzo zimnego masła
Piekarnik nastawić na
210st.
Maliny obtoczyć w mące (za
pomocą sitka) i wstawić do zamrażarki.
Blachę na muffiny wyłożyć
papilotkami.
Wszystkie składniki poza
masłem przemieszać w misce.
Dodać drobno pokrojone
masło i połączyć rozcierając w palcach tak aby powstały okruchy różnej
wielkości. Całość wstawić do lodówki.
Ciasto na muffiny:
Wszystkie sypkie
składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól) przesiać przez sito.
W osobnej misce ubić
masło z cukrem do białości.
Dodać melasę oraz mód i
mieszać na małych obrotach przez około 1min
Dodać jajko i wanilię i
mieszać jeszcze 30sek.
Gdy masa jest już dobrze
połączona dodać połowę przesianych suchych składników i połączyć.
Dodać połowę maślanki i
ponownie przemieszać. Powtórzyć czynność
z suchymi składnikami oraz maślanką. Upewnić się, że masa jest
jednolita.
Masę najlepiej schłodzić
i piec dopiero następnego dnia natomiast można to zrobić również od razu.
Masę połączyć z
zamrożonymi malinami i rozłożyć w formie do muffinów do ¾ wysokości.
Wierzch obficie posypać
kruszonkę.
Zmniejszyć temperaturę do
160st. i piec ok 35 40min.
Wierzch muffinów powinien
być złoto brązowy.
Po wystudzeniu posypać cukrem
pudrem.
Muffiny najlepsze są w
dniu pieczenia!