Cukinia kosztuje teraz mniej niż 2 zł za kilo, tak więc grzechem byłoby jej nie wykorzystać. Świetnie sprawdza się ona w zupie z dodatkiem curry lub jako placki z miętowym dresingiem. Natomiast akurat wczoraj miałyśmy ochotę na tartę. Wybór był trafny, tarta wyszła przepyszna. Zjadłyśmy we dwie prawie całą. Zostały jedynie 2 kawałki, które niechętnie rozdałyśmy. Tarta smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło a pomidorki dodają jej szczególnego charakteru. Nie należy ich pomijać:)
Składniki
Kruche ciasto:
250g mąki
150g masła
1 jajko i 2 żółtka
1/4 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
łyżka zimnego mleka
Wypełnienie:
3 średnie cukinie
pół średniej cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
150ml śmietany kremówki
3 jaja
100g białego sera do smarowania typu "piątnica"
łyżeczka posiekanej pietruszki
150g fety
sól pieprz
Mąkę, sól i cukier pulsacyjnie wymieszać w malakserze z pokrojonym w drobną kostkę, bardzo zimnym masłem. Otrzymujemy coś na wzór kruszonki. Masę przekładamy do dużej miski, robimy na środku wgłębienie do którego wlewamy 3 jajka oraz łyżkę mleka. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Na koniec, już rękoma, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30min.
W między czasie należy zetrzeć cukinie na grubym tarle i przełożyć na sitko. Obficie posolić i pozostawić w ten sposób na 10 minut. Po 10 minutach należy bardzo mocno odcisnąć wodę z cukinii i przełożyć ją do suchej miski. Na Patelni rozgrzewamy łyżkę masła, na której szklimy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy łyżeczkę tymianku, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty i dodajemy tartą cukinię. Obsmażamy krótko, około 3 minut, solimy, pieprzymy i ściągamy z ognia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5cm. Na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tartownicę, wykładamy ciasto. Powinno ono pokrywać spód jak i boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy i w razie konieczności wyklejamy nimi niepożądane luki.
Ciasto należy obciążyć, aby za bardzo nie urosło. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na który wysypujemy groch lub soczewicę. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i wkładamy z powrotem jeszcze na 4 minuty.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy masą jajeczną. Do małej miski wrzucamy kolejno: 3 jajka, śmietanę, ser biały, łyżeczkę tymianku, mięty i pietruszki, sól i pieprz. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia. na koniec dodajemy drobno pokrojoną fetę.
Na podpieczony spód wykładamy tartą cukinię i całość zalewamy masą jajeczną. Jeżeli chcecie, aby tarta wyglądała elegancko, można wierzch wyłożyć cienko pokrojonymi plasterkami cukinii. Nie jest to jednak konieczne. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy tartę przez 45minut.
Kiedy tarta się piecze przygotowujemy przybranie z pomidorków koktajlowych. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę mała z odrobiną oleju. wrzucamy pomidorki, dodajemy dużą szczyptę soli, ziół prowansalskich i małą szczyptę cukru. Pomidorki smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Kiedy tarta już będzie gotowa dekorujemy ją fetą, pomidorkami oraz polewamy masłem, na którym smażyły się pomidory.