Zima wieje, mróz się śmieje a my robimy
sernik J
Mocno kawowy w towarzystwie czekolady i
amaretto!
Przepis:
Spód
200 gr herbatników
50g stopionego masła
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki espresso rozpuszczone w 50ml
wrzątku
Masa serowa:
1kg białego sera
100ml śmietany kremówki 36%
200g brązowego cukru
3 jajka
3 żółtka
50ml likieru „Amaretto”
Polewa
100g czekolady min.50% kakao
100ml śmietany
3łyżki likieru „Amaretto”
*opcjonalnie płatki migdałów do przybrania
Tortownica 24cm wysmarowana masłem.
Ciasteczka zmielić na pył w malakserze,
dodając w między czasie resztę składników na spód.
Przygotowaną masą wyłożyć równo spód
tortownicy i wstawić do lodówki na ok 20min.
W tym czasie przygotować masę serową,
Wszystkie składniki, oprócz śmietany umieścić w dużej misce i ubić krótko mikserem (tylko
do połącznia).
Im dłużej będziemy ubijać sernik, tym
większe prawdopodobieństwo, że popęka podczas pieczenia.
Na sam koniec ubić śmietanę i dodać do
masy mieszając delikatnie szpatułką.
Całość przelać do przygotowanej wcześniej
tortownicy i piec przez 1h i 10min w 150st do momentu aż sernik z wierzchu
będzie ścięty, natomiast po poruszeniu blachą, wewnątrz jeszcze dalej
lekko płynny.
Ostatecznej konsystencji nabierze podczas
chłodzenia.
Aby przygotowac polewę śmietanę należy podgrzać w rondelku, na tyle aby
była bardzo gorąca ale nie zaczęła wrzeć. (trzeba bacznie obserwować)
Gorącą śmietaną zalać pokruszoną czekoladę,
dodać 3 łyżki amaretto i mieszać do połączenia.
Polewę rozprowadzić po wierzchu sernika.
Sernik należy pozostawić w lodówce na
całą noc.
Przed samym podaniem oprószyć kakaem.
Guten Appetit!