Te małe cuda idealnie pasują do popołudniowej herbaty.
Rozpływają się w ustach, są niesamowicie delikatne i kruche a do tego dziecinne proste w przygotowaniu.
Biegiem do kuchni! :)
Składniki:
150g masła
120g cukru
130g pasty tahini
25ml śmietanki
kremówki
270g maki
pszennej
Łyżeczka cynamonu
Cukier puder
4 łyżki sezamu
Masło ubić z cukrem na gładką masę.
Dodac paste tahini, śmietankę i jeszcze raz przemieszać.
Do masy dodać całość mąki i ugniatać do
połaczenia.
Ciasto wstawić do lodówki na 30min.
Porcje wielkości orzecha włoskiego zagnieść na
kształt kulki, po czym lekko rozpłaszczyć.
Wierzch ciasteczek obtoczyć w sezamie, posypać
cynamonem po czym piec w 180st przez ok 15min na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Ciasteczka podczas pieczenia nie zwiększają
znacznie swojej objętości, więc można układać je dość ciasno.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego
* uwaga-ciasteczka po wycągnięciu z pieca są jeszcze miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia
* uwaga-ciasteczka po wycągnięciu z pieca są jeszcze miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia