niedziela, 6 września 2015

TaHini Cookies


Te małe cuda idealnie pasują do popołudniowej herbaty.
Rozpływają się w ustach, są niesamowicie delikatne i kruche a do tego dziecinne proste w przygotowaniu.
Biegiem do kuchni! :)

Składniki: 
150g masła
120g cukru
130g pasty tahini
25ml śmietanki kremówki
270g maki pszennej
Łyżeczka cynamonu
Cukier puder
4 łyżki sezamu

Masło ubić z cukrem na gładką masę.
Dodac paste tahini, śmietankę i jeszcze raz przemieszać.
Do masy dodać całość mąki i ugniatać do połaczenia.
Ciasto wstawić do lodówki na 30min.
Porcje wielkości orzecha włoskiego zagnieść na kształt kulki, po czym lekko rozpłaszczyć.
Wierzch ciasteczek obtoczyć w sezamie, posypać cynamonem po czym piec w 180st przez ok 15min na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka podczas pieczenia nie zwiększają znacznie swojej objętości, więc można układać je dość ciasno.
Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego
* uwaga-ciasteczka po wycągnięciu z pieca są jeszcze miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...