Pyszna
sałatka, sycąca o zdecydowanym smaku. Polecana szczególnie fanom wędzonego
boczku:)
Składniki
250g makaronu (muszelki)
puszka kukurydzy (odsączona i osuszona)
150g wędzonego surowego boczku
1 duża czerwona cebula
pół słoika suszonych pomidorów
1 mała żółta papryka
1 mała czerwona papryka
kiełki rzodkiewki
2 garści rukoli
garść zielonych oliwek pokrojonych na pół
Oliwa z oliwek
łyżeczka majonezu
sól i pieprz
100g sezamu
ocet balsamiczny
woda
sos worcestershire (opcjonalnie)
Składniki
250g makaronu (muszelki)
puszka kukurydzy (odsączona i osuszona)
150g wędzonego surowego boczku
1 duża czerwona cebula
pół słoika suszonych pomidorów
1 mała żółta papryka
1 mała czerwona papryka
kiełki rzodkiewki
2 garści rukoli
garść zielonych oliwek pokrojonych na pół
Oliwa z oliwek
łyżeczka majonezu
sól i pieprz
100g sezamu
ocet balsamiczny
woda
sos worcestershire (opcjonalnie)
Ugotować
makaron AL. DENTE, przelać zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu się i
przełożyć do miski.Boczek
obsmażyć na złoto razem z posiekaną cebulą, dodać do makaronu.
Papryki i pomidory pokroić w centymetrową kostkę, wrzucić do miski.
Do całości dołożyć kiełki, pokrojone oliwki, kukurydzę oraz 2 łyżki sezamu.
Przemieszać składniki.
Do szklanki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczke majonezu, 2 łyżki wody, i łyżkę octu balsamicznego, opcjonalnie pół łyżeczki sosu worcestershire, sól i pieprz wedle uznania.
Miksturę wymieszać, wlać do sałatki i przemieszać tak, aby sos dobrze pokrył makaron.
Papryki i pomidory pokroić w centymetrową kostkę, wrzucić do miski.
Do całości dołożyć kiełki, pokrojone oliwki, kukurydzę oraz 2 łyżki sezamu.
Przemieszać składniki.
Do szklanki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczke majonezu, 2 łyżki wody, i łyżkę octu balsamicznego, opcjonalnie pół łyżeczki sosu worcestershire, sól i pieprz wedle uznania.
Miksturę wymieszać, wlać do sałatki i przemieszać tak, aby sos dobrze pokrył makaron.
Sałatkę posypać z wierzchu garścią sezamu i podawać :)
*sos należy wlać przed samym podaniem, gdyż szybko wsiąka w makaron.