czwartek, 25 lipca 2013

Sernik cytrynowy w eleganckim stylu


Sernik jest idealny na duże przyjęcia, kiedy zależy nam na uznaniu degustatorów.
Zawsze wychodzi idealnie prosty, a nawet jeżeli nie wszystko pójdzie po naszej myśli, to i tak wierzch przykrywamy polewą ze śmietany i górą owoców.
Przepis zaczerpnęłyśmy z książki Nigelli „Kuchnia serca domu” znacznie go jednak modyfikując. Ryzyko opłaciło się. Po serniku w ekspresowym tempie nie zostało ani śladu.

Składniki
200g herbatników
80g stopionego masła
750 sera na sernik (najlepiej Piątnica)
3 całe jajka
3 żółtka
180g cukru
125ml śmietany
200g lemon curdu

Polewa
200ml śmietany 12%
1 łyżeczka cukru pudru

Dowolne owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody.
Do przybrania świeża mięta i cukier puder.

Herbatniki w malakserze zmielić na piach, następnie wymieszać ze stopionym masłem. Całość wyłożyć na dno formy i mocno utwardzić ręką bądź łyżką. Wstawić do lodówki. Ser, jaja, cukier, śmietanę i lemon curd zmiksować na gładka masę. Nie przesadzaj z miksowaniem. Zbyt długie ubijanie masy serowej napowietrzy ją niepotrzebnie, w wyniku czego sernik urośnie, a następnie opadnie lub co gorsza popęka. Masę serową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy formę do piekarnika na 60 minut. Po godzinie sprawdzamy czy sernik jest gotowy. Z wierzchu powinien być ścięty natomiast w środku jeszcze trochę luźny. Studzimy ciasto do temperatury pokojowej, po czym rozsmarowujemy na nim wymieszaną z cukrem śmietanę. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki układamy na serniku owoce według własnej fantazji, dekorujemy miętą i oprószamy cukrem pudrem.

Postaw ciasto na stole, poczekaj na gości i napawaj się pochwałami. 


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...