środa, 12 sierpnia 2015

Tartaletki z kremem mascarpone, kardamonowym lemon curdem i owocami


Wspaniały deser na upalne dni.
Jak to określiły nasze degustatorki podczas wczorajszego przyjęcia
„No to po prostu jest Wersal” ;)

Składniki
150g herbatników
80g miękkiego masła
Szczypta soli
250g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
Łyżka miodu (w naszym przypadku spadziowego)
Łyżeczka soku z cytryny
Lemon curd i kardamon mielony


Przygotować lemon curd zgodnie z przepisem na blogu dodając pod sam koniec jedną płaska łyżeczkę mielonego kardamonu.
Herbatniki zmielić na piach i połączyć z masłem najlepiej w malakserze.
Powstałą mokrą masą wylepić małe tartaletki o średnicy ok.10cm (spód oraz brzegi)
Wstawić do lodówki na 20min.
W tym czasie przygotować krem.
Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubić, po czym dodać serek mascarpone, miód, sok z cytryny i dalej ubijać. Masa powinna być sztywna.
Dno tartaletek wyłożyć  dwiema łyżkami lemon curdu i wypełnić kremem mascarpone po sam wierzch.
Tartaletki włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Przed samym podaniem udekorować kwaśnymi leśnymi owocami (jagodami, malinami, jeżynami, porzeczkami) posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.

Smacznego!


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...