Wspaniały deser na upalne dni.
Jak to określiły nasze degustatorki podczas
wczorajszego przyjęcia
„No to po prostu jest Wersal” ;)
Składniki
150g herbatników
80g miękkiego masła
Szczypta soli
250g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
Łyżka miodu (w naszym przypadku spadziowego)
Łyżeczka soku z cytryny
Lemon curd i kardamon mielony
Lemon curd i kardamon mielony
Przygotować lemon curd zgodnie z przepisem na
blogu dodając pod sam koniec jedną płaska łyżeczkę mielonego kardamonu.
Herbatniki zmielić na piach i połączyć z masłem
najlepiej w malakserze.
Powstałą mokrą masą wylepić małe tartaletki o
średnicy ok.10cm (spód oraz brzegi)
Wstawić do lodówki na 20min.
W tym czasie przygotować krem.
Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubić, po czym
dodać serek mascarpone, miód, sok z cytryny i dalej ubijać. Masa powinna być
sztywna.
Dno tartaletek wyłożyć dwiema łyżkami lemon curdu i wypełnić kremem
mascarpone po sam wierzch.
Tartaletki włożyć do lodówki na przynajmniej 4
godziny.
Przed samym podaniem udekorować kwaśnymi leśnymi
owocami (jagodami, malinami, jeżynami, porzeczkami) posypać cukrem pudrem i
udekorować miętą.
Smacznego!