Ciasto jest wyśmienite. Niesamowicie delikatny spód rozpływa sie w ustach.
Uzyskało uznanie wszystkich, którzy
mieli okazje się załapać.
-„to jest przepyszne”
-„o boże, a z tym kremem”
-„takie proste a
takie dobre”
Mniej więcej tak zostało skomentowane, więc chyba mocniej już nie trzeba zachęcać :)
Dodam tylko, że przepisem na półkruche ciasto podzieliła
się Babcia Krysia :)
200g masła (pokrojonego na małe kawałki)
2,5 szkl mąki
3 żółtka
2 całe jajka
¾ szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki mleka
500g owoców leśnych - borówki, maliny, truskawki, czereśnie,
wiśnie, jagody
Cukier brązowy
Krem angielski
200ml mleka 3,2%
200ml śmietanki 36%
Laska wanilii
3 łyżki cukru
5 żółtek
Okrągła forma 24cm wysmarowana masłem i wyłozona papierem
do pieczenia.
180g masła, makę, proszek do pieczenia, sól i cukier
umieszczamy w malakserze.
Pulsacyjnie mieszamy, do uzyskania większych okruchów.
Dodajemy jajka oraz mleko i ponownie krótko mieszamy.
Całość powinna w dalszym ciągu przypominać kruszonkę.
¾ ciasta przełożyć do przygotowanej formy i lekko ugnieść dłonią tak, aby stworzyło
płaski spód.
Włożyć do lodówki na 30 minut
Do pozostałej jednej czwartej ciasta dodać pozostałe
masło, połączyć i schłodzić.
W tym czasie przygotować krem.
Mleko oraz śmietanę zagotować w garnuszku.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, utrzec
żółtka z cukrem na puszysta masę. Do masy powoli przelać połowę zagotowanego mleka
jednocześnie mieszając trzepaczką.
Całość przelać z powrotem do garnka z
pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać bardzo powoli na małym ogniu. Mieszajć
łyżką, aż masa lekko zgęstnieje. Mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę.
Natychmiast zdjąć z palnika. Ważne jest to aby nie doprowadzić masy do wrzenia.
Całość przykryć folią i wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć na nim owoce
i przykryc pozostałym ciastem.
Wierzch posypać brązowym cukrem.
Piec 40-45min w 175c.
Podawać na ciepło lub zimno w towarzystwie schłodzonego kremu.