Dla wszystkich
fanów cytryny i kokosa.
Idealne,
orzeźwiające ciacho na nadchodzące upalne dni.
Przepyszny
biszkopt oraz krem cytrynowy a całość udekorowana mascarpone oraz wiórami
kokosowymi.
Tym razem można
spokojnie rzec, że „Dupę urywa” J
Składniki:
2 całe kokosy
125 g mąki pszennej
2,5 płaskich łyżeczek proszku do
pieczenia
5 dużych jajek (oddzielnie białka
od żółtek)
200g miękkiego masła
150g drobnego cukru (może być
brązowy)
2 łyżki mleka
100g stopionej białej czekolady
Krem cytrynowy - Lemon curd*
(przepis na stronie) wystarczy ¾ przygotowanej porcji
Wierzch:
500g mascarpone
200ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Łyżka soku z cytryny
Przepis:
Rozłup
kokosy obierz ze skóry zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło zmiksować z cukrem do białości.
Kolejno na małych obrotach dodawać po jednym żółtku nie przerywając
miksowania.
Dalej na małych obrotach wlewać pomału
stopiona czekoladę i mleko.
Kiedy masa się połączy wsypać przesiana
mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać za pomocą szpatułki. Ubić białka i zmieszać delikatnie z masą.
Na koniec dodać szklankę wiórów
kokosowych.
Całość przełożyć do przygotowanej formy
wyrównać wierzch i piec 40-50minut w 150st.
·
Jeżeli zauważysz,
że wierzch zbyt mocno się przypala nakryj tortownicę kawałkiem papieru do
pieczenia.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół i
przełożyć kremem cytrynowym.
W misce zmiksować mascarpone razem ze
śmietaną w połowie dodając cukier puder i sok z cytryny.
·
Uważaj,
aby nie zważyć masy
Tort wysmarować równomiernie śmietanową
masą i posypać startym wcześniej kokosem.
Podając można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem J