czwartek, 3 lipca 2014

Lemon Coconut Cake - Ciasto kokosowo-cytrynowe







Dla wszystkich fanów cytryny i kokosa.
Idealne, orzeźwiające ciacho na nadchodzące upalne dni.
Przepyszny biszkopt oraz krem cytrynowy a całość udekorowana mascarpone oraz wiórami kokosowymi.
Tym razem można spokojnie rzec, że „Dupę urywa” J






Składniki:

2 całe kokosy
125 g mąki pszennej
2,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
5 dużych jajek (oddzielnie białka od żółtek)
200g miękkiego masła
150g drobnego cukru (może być brązowy)
2 łyżki mleka
100g stopionej białej czekolady
Krem cytrynowy - Lemon curd* (przepis na stronie) wystarczy ¾ przygotowanej porcji

Wierzch:
500g mascarpone
200ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Łyżka soku z cytryny

Przepis:
Tortownica 22cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.

Rozłup kokosy obierz ze skóry zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło zmiksować z cukrem do białości.
Kolejno na małych obrotach  dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Dalej na małych obrotach wlewać pomału stopiona czekoladę i mleko.
Kiedy masa się połączy wsypać przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać za pomocą szpatułki. Ubić białka i zmieszać delikatnie z masą.
Na koniec dodać szklankę wiórów kokosowych.
Całość przełożyć do przygotowanej formy wyrównać wierzch i piec 40-50minut w 150st.
·         Jeżeli zauważysz, że wierzch zbyt mocno się przypala nakryj tortownicę kawałkiem papieru do pieczenia.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół i przełożyć kremem cytrynowym.

W misce zmiksować mascarpone razem ze śmietaną w połowie dodając cukier puder i sok z cytryny.
·         Uważaj, aby nie zważyć masy
Tort wysmarować równomiernie śmietanową masą i posypać startym wcześniej kokosem.
Podając można oprószyć dodatkowo  cukrem pudrem J


Buaon appetito!:)

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...