W naszych domach
na stole wielkanocnym królują nie tylko kolorowe jaja, ale również świeży
domowy chleb.
Z pewnością może
rywalizować z wypiekami z najlepszych piekarni.
To po prostu
czary, a do tego jaka satysfakcja :)
*za inspirację dziękujemy
Basi :*
Zaczyn:
200g mąki żytniej
razowej
3 duże łyżki
zakwasu żytniego
180ml wody
Ciasto właściwe:
350g zaczynu
800g mąki żytniej
650ml wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Składniki na
zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 12h.
Formę (1kg)
wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Po tym czasie do
wyrośniętej masy, dodać resztę składników na ciasto właściwe.
Wymieszać do
całkowitego połączenia i przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
Całość ponownie przykryć
ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 8h.
Wyrośnięte ciasto
wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę
do 190st i piec jeszcze godzinę.
Po wyciągnięciu z
piekarnika chleb wyjąc z formy i odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Opcjonalnie, wypiek urozmaicić można np. ziarnami słonecznika.
Najlepiej smakuje
jeszcze lekko ciepły z masełkiem, ale to tylko luźna sugestia:)
Smacznego.
Wesołych Świąt! ;*
OdpowiedzUsuńNawzajem :*
OdpowiedzUsuń