poniedziałek, 15 lipca 2013

Sernik z masłem orzechowym na ciasteczkowym spodzie z czekoladą




Idealny dodatek do porannej kawy.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, bardzo dobre i z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki
125g masła
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. masła orzechowego
1 jajko
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 szkl. płatków owsianych
200gr czekolady mlecznej
500gr kremowego serka typu philadelphia
1/3 szkl. cukru
2 żółtka
laska wanilii

Piekarnik 180 ' C
Kwadratowa forma o wymiarach 22 x 22cm
Przygotuj kruche ciasto.
Ubij masło z cukrem i masłem orzechowym do momentu, aż będzie puszyste ok. 5 minut.
Dodaj jedno jajko i ubijaj dalej na małych obrotach, aż wszystko się połączy około 2 minut.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodając po trochu, zmiksuj z masa maślaną. Na koniec wsyp płatki owsiane oraz czekoladę i dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto do lodówki. Przygotuj masę serową. Zmiksuj razem ser, żółtka, cukier i ziarna wanilii na gładka masę.

Na dno formy wyłóż 2/3 masy na ciasto kruche. Wyrównaj powierzchnię. Ułatwisz sobie sprawę zanurzając ręce w zimnej wodzie (ciasto nie będzie się przyklejać do palców). Następnie wylej na ciasto masę serową, a na wierzchu porozrzucaj kawałki pozostałego ciasta. Formę przykryj folia aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij folie i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 15 minut do momentu, aż z wierzchu lekko się zezłoci.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...