Idealny dodatek do porannej kawy.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, bardzo dobre i z
pewnością zasmakuje każdemu.
Składniki
125g masła
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. masła orzechowego
1 jajko
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 szkl. płatków owsianych
200gr czekolady mlecznej
500gr kremowego serka typu philadelphia
1/3 szkl. cukru
2 żółtka
laska wanilii
Piekarnik 180 ' C
Kwadratowa forma o wymiarach 22 x 22cm
Przygotuj kruche ciasto.
Ubij masło z cukrem i masłem orzechowym do momentu, aż będzie
puszyste ok. 5 minut.
Dodaj jedno jajko i ubijaj dalej na małych obrotach, aż
wszystko się połączy około 2 minut.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Dodając po trochu, zmiksuj z masa maślaną. Na koniec wsyp płatki owsiane oraz
czekoladę i dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto do lodówki. Przygotuj masę serową.
Zmiksuj razem ser, żółtka, cukier i ziarna wanilii na gładka masę.
Na dno formy wyłóż 2/3 masy na ciasto kruche. Wyrównaj
powierzchnię. Ułatwisz sobie sprawę zanurzając ręce w zimnej wodzie (ciasto nie
będzie się przyklejać do palców). Następnie wylej na ciasto masę serową, a na
wierzchu porozrzucaj kawałki pozostałego ciasta. Formę przykryj folia
aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij folie i pozostaw w
piekarniku jeszcze przez 15 minut do momentu, aż z wierzchu lekko się zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz