poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto rozmarynowe z musem jabłkowym


Smak ciasta jest zaskakujący, a w połączeniu z musem jabłkowym nasze zmysły smakowe przeżywają zupełnie nową przygodę. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni i nie straszne Ci osobliwe smaki, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis.


Składniki
250g miękkiego masła
200g cukru
3 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
4 łyżki mleka
3 duże jabłka (Szara Reneta)
skórka z połowy cytryny i jedna łyżeczka soku
skórka z mandarynki i sok z całości owocu
laska wanilii

Piekarnik - 160 'C
Okrągła forma o średnicy - 23cm

Masło zmiksuj z cukrem na puszysta masę. Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Miksując maślana masę na małych obrotach, dodawaj na przemian po 1 jajku i po łyżce mąki. Wrzuć rozmaryn, przemieszaj, odstaw mikser i plastikową szpatułką wmieszaj mleko wlewając je po trochu. Tak przygotowane ciasto przelej do formy i piecz przez 60 minut.


Mus jabłkowy
Jabłka pokrój na kawałki wielkości 2 cm. W garnku roztop łyżkę masła i wrzuć pokrojone jabłka. Dodawaj pozostałe składniki, przemieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż jabłka lekko się rozpadną. Przełożyć do salaterki i podawać z ciastem.

Koniecznie użyj świeżego rozmarynu. Suszony nie sprawdzi się w tym cieście.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...