Zaskakujący smak
bazylii w masie sernikowej w połączeniu z kremem pomarańczowym i malinami to
istna rozkosz w ustach. Smaku nie da się opisać. Trzeba koniecznie spróbować.
Przepis zainspirowany
naszymi własnymi zachciankamiJ
Składniki:
Orange curd - http://marmolllada.blogspot.co.uk/2013/08/lemon-curd-czyli-maslany-krem-cytrynowy.html
Sok wyciśnięty i
skórka starta z 2 pomarańczy
Plus sok z połówki
cytryny
Spód
350g herbatników
70g stopionego masła
Masa serowa
600g sera na sernik
(piątnica)
4 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny
śmietana kremówka
200,l
świeża bazylia (3
łyżki przecieru z bazylii)
Maliny
Przepis:
W pierwszej
kolejności należy przygotować orange curd. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej
aby dostatecznie stężał. Przygotować zgodnie z przepisem na lemon curd,
zamieniając cytrynę na pomarańcze a dodając jedynie odrobinę soku a cytyny
która wzmacnia smak pomarańczy. Całośc schłodzić.
Przygotować
formę 24 cm,
Zmielić herbatniki i
połączyć ze stopionym masłem. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Herbatnikami wyłożyć dno i boki (na wysokość 2cm) tortownicy lub tartownicy.
Mocno ubić dłońmi i schłodzić w lodówce około 10min. Świeżą bazylię zmielić na
gładki przecier w ilości która pozwoli na uzyskanie około 3 łyżek pasty(mniej więcej
połowa krzaczka).
Wszystkie składniki
na masę serową umieścić w misce i ubić na średnich obrotach, uważając, aby nie
zważyć śmietany. Masę
spróbować w zależności od sera dodać więcej cukru lub soku z cytryny, Decydują
tu indywidualne preferencje kucharzaJ
Schłodzony spód
wyłożyć przygotowanym orange curdem na wysokość 0.5cm, Jeżeli krem wyszedł
rzadki lub nie starczyło czasu na jego dostateczne
schłodzenie (jak w naszym przypadkuJ), masę serową można nałożyć za pomocą
rękawa cukierniczego.
Całość
udekorować malinami a następnie chłodnic w lodówce minimum 4 h .
Przed
samym podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżą bazylią.
*nasze maliny
pochodzą z uprawy ekologicznej z własnej działki, nie myjemy ich. Jeżeli chcesz
przepłukać swoje maliny radzimy udekorować ciasto dopiero przed samym podaniem.
W przeciwnym razie mokre maliny zniszczą wygląd ciasta w trakcie chłodzenia.
Buon Appetito
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz