Cudownie cytrynowy sernik, ktory uzależnia.
Nic dodać nic ująć. Ten wypiek nie potrzebuje promocji...
200g kruchych herbatników
80g masła
Pół łyżeczki kakao
1kg sera ("Mój ulubiony")
150g śmietany 18%
170g cukru
6 dużych jaj
Skórka i sok z 2 cytryn
Forma 22cm wysmarowana masłem.
Piekarnik 150st.
Sernik pieczemy w kompieli wodnej-
http://www.mojewypieki.com/post/pieczenie-sernika-w-kapieli-wodnej
Herbatniki drobno pokruszyć i połączyć z kakao.
W rondlu roztopić maslo lekko je podpalając. Niech nabierze odrobinę złotawego koloru.
Wrzucić pokruszone herbatniki do rondla i calość dobrze wymieszać.
Dno formy wyłożyć przygotowaną masą, mocno ugniatając ręką lub lyżką.
Formę wstawić do lodówki na 30min.
W dużej misie wymieszac do gładkości 1kg sera, cukier, skórke i sok z cytryn oraz śmietane. Dodać 3 całe jajka oraz 3 żółtka i mieszac tylko do połączenia, ok 1min.
3 pozostale bialka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Całość przelożyć na przygotowany spód i piec w kompieli wodnej ok 1h 10min.
Kiedy wierzch sernika sie zetnie a środek ciasta dalej wydawać sie bedzie płynny oznacza to ze ciasto jest gotowe.
Studzić w uchylonym piekarniku po czym wstawic do lodowki na min 4h.
Polać sosem owocowym, solonym karmelem lub po prostu posypać cukrem pudrem i zapomnieć o reszcie świata:)
Pięknie wygląda. Koniecznie muszę spróbować. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuń