sobota, 22 października 2016

Sernik intensywnie cytrynowy

Cudownie  cytrynowy sernik, ktory uzależnia.
Nic dodać nic ująć. Ten wypiek nie potrzebuje promocji...


200g kruchych herbatników
80g masła
Pół łyżeczki kakao

1kg sera ("Mój ulubiony")
150g śmietany 18%
170g cukru
6 dużych jaj
Skórka i sok z 2 cytryn

Forma 22cm wysmarowana masłem.
Piekarnik 150st.
Sernik pieczemy w kompieli wodnej-
http://www.mojewypieki.com/post/pieczenie-sernika-w-kapieli-wodnej

Herbatniki drobno pokruszyć i połączyć z kakao.
W rondlu roztopić maslo lekko je podpalając. Niech nabierze odrobinę złotawego koloru.
Wrzucić pokruszone herbatniki do rondla i calość dobrze wymieszać.
Dno formy wyłożyć przygotowaną masą, mocno ugniatając ręką lub lyżką.
Formę wstawić do lodówki na 30min.

W dużej misie wymieszac do gładkości 1kg sera, cukier, skórke i sok z cytryn oraz śmietane. Dodać 3 całe jajka oraz 3 żółtka i mieszac tylko do połączenia, ok 1min.
3 pozostale bialka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Całość przelożyć na przygotowany spód i piec w kompieli wodnej ok 1h 10min.
Kiedy wierzch sernika sie zetnie a środek ciasta dalej wydawać sie bedzie płynny oznacza to ze ciasto jest gotowe. 
Studzić w uchylonym piekarniku po czym wstawic do lodowki na min 4h.

Polać sosem owocowym, solonym karmelem lub po prostu posypać cukrem pudrem i zapomnieć o reszcie świata:)


1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda. Koniecznie muszę spróbować. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...