Ciasto jest przyjemnie wilgotne a słodycz białej czekolady
cudownie współgra z kwaśnymi poziomkami. Całość uzupełniają płatki migdałów. Do
przybrania proponujemy świeżą miętę oraz jadalne kwiatyJ
Na
pewno zasmakuje każdemu, w naszym przypadku blacha została opróżniona w
przeciągu kwadransuJ Zmodyfikowany
przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda „Czekolada”
Torotownica 22 cm wysmarowana masłem (nie margaryną) i
wysypana mąką.
Piekarnik 160 st. termo obieg => 35-40min
Składniki:
150g masła
110g drobnego cukru trzcinowego
2 jajka
100g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. poziomek *
50g płatków migdałów
100g białej czekolady dobrej jakości
Przepis:
Stop
czekoladę, najlepiej na parzę lub w mikrofali
Miękkie
masło zmiksować z cukrem n najwyższych obrotach do białości.
Na małych
obrotach dodawać kolejno po jednym jajku.
Miksować
jeszcze minutkę.
Do masy
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Dalej powoli
miksując dodawać stopioną czekoladę.
Gdy masa
będzie jednolita wrzucić ¾ całości poziomek oraz ¾ całości migdałów i wymieszać
za pomocą łopatki.
Całość
przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić i posypać z góry resztką
poziomek oraz migdałów. Wstawić do pieca.
Ciasto należy
wyciągnąć kiedy z wierzchu będzie przyrumienione.
Posypać cukrem
pudrem i udekorować wedle uznania.
SmacznegoJ
*(mogą być również jagody czy maliny, nie polecamy truskawek
ponieważ zawierają zbyt wiele wody i ciasto może opaść pod ich ciężarem)
Zjadłabym kawałeczek, dawno nie jadłam poziomek :)
OdpowiedzUsuńChcę tę książkę. I to ciasto!
OdpowiedzUsuńKsiążka jest wspaniała, polecamy:) kupiona na allegro:)
OdpowiedzUsuńa poziomki prosto z działki w górach:)