poniedziałek, 17 sierpnia 2015

„Serowy” Sernik

.



Och Boże jak my kochamy serniki!
Czekoladowy, cytrynowy, karmelowy, po prostu każdy.
Czasem natomiast, ma się ochotę na taki zwykły, prawdziwy, gdzie królem jest po prostu twaróg.
Taki właśnie jest ten sernik…
Lekko kwaskowaty, o wspaniałym smaku twarogu i gęstej śmietany z dodatkiem ziaren laski wanilii.
Cudo ;)

Składniki
1 kg twarogu (w naszym przypadku to twaróg wiejski zakupiony od Babulinki na wsi, polecamy natomiast „Piątnicę” lub „Mój Ulubiony”)
4 żółtka
2 całe jajka
200g śmietany 18
150g białego cukry
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sok z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii

Spód
200g herbatników do pieczenia
80g miękkiego masła
Szczypta soli

Herbatniki i sól wrzucić do malaksera i miksować do uzyskania „piachu”. Dodać stopione lub bardzo miękkie masło i ponownie przemieszać. Skruszonymi herbatnikami wyłożyć dno wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy ok.24cm, lekko ugniatając.
Włożyć na około 20min do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową wrzuć do miski i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia (około 1 minutę).
Nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ wtedy masa niepotrzebnie się napowietrza, po czym pęka po upieczeniu.
Całość przelać na schłodzony spód herbatnikowy i piec w kąpieli wodnej*.
150st około 1,5h

Po upieczeniu sernik chłodzić w lodówce przynajmniej przez 4h a najlepiej całą noc.
Bon Appétit




3 komentarze:

  1. Jeśli nawet do zdjęć w całości nie doczekał, to naprawdę musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :D niestety nikt nie zgodził się by czekać...

    OdpowiedzUsuń

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...