niedziela, 8 lutego 2015

Sernik kawowo-migdałowy z polewą czekoladową


Zima wieje, mróz się śmieje a my robimy sernik J
Mocno kawowy w towarzystwie czekolady i amaretto!

Przepis:

Spód
200 gr herbatników
50g stopionego masła
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki espresso rozpuszczone w 50ml wrzątku

Masa serowa:
1kg białego sera
100ml śmietany kremówki 36%
200g brązowego cukru
3 jajka
3 żółtka
50ml likieru „Amaretto”

Polewa
100g czekolady min.50% kakao
100ml śmietany
3łyżki likieru „Amaretto”
*opcjonalnie płatki migdałów do przybrania

Tortownica 24cm wysmarowana masłem.



Ciasteczka zmielić na pył w malakserze, dodając w między czasie resztę składników na spód.
Przygotowaną masą wyłożyć równo spód tortownicy i wstawić do lodówki na ok 20min.
W tym czasie przygotować masę serową,

Wszystkie składniki, oprócz śmietany umieścić w dużej misce i ubić krótko mikserem (tylko do połącznia).
Im dłużej będziemy ubijać sernik, tym większe prawdopodobieństwo, że popęka podczas pieczenia.
Na sam koniec ubić śmietanę i dodać do masy mieszając delikatnie szpatułką.
Całość przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec przez 1h i 10min w 150st do momentu aż sernik z wierzchu będzie ścięty, natomiast po poruszeniu blachą, wewnątrz jeszcze dalej lekko  płynny.
Ostatecznej konsystencji nabierze podczas chłodzenia.
Aby przygotowac polewę śmietanę należy podgrzać w rondelku, na tyle aby była bardzo gorąca ale nie zaczęła wrzeć. (trzeba bacznie obserwować)
Gorącą śmietaną zalać pokruszoną czekoladę, dodać 3 łyżki amaretto i mieszać do połączenia.
Polewę rozprowadzić po wierzchu sernika.
Sernik należy pozostawić w lodówce na całą noc.
Przed samym podaniem oprószyć kakaem.



Guten Appetit!






Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...