poniedziałek, 23 czerwca 2014

Ciasto z białą czekoladą, poziomkami i płatkami migdałów




Ciasto jest przyjemnie wilgotne a słodycz białej czekolady cudownie współgra z kwaśnymi poziomkami. Całość uzupełniają płatki migdałów. Do przybrania proponujemy świeżą miętę oraz jadalne kwiatyJ
                Na pewno zasmakuje każdemu, w naszym przypadku blacha została opróżniona w przeciągu kwadransuJ                                                                                                                                                                                 Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda „Czekolada”


Torotownica 22 cm wysmarowana masłem (nie margaryną) i wysypana mąką.
Piekarnik 160 st. termo obieg => 35-40min

Składniki:
150g masła
110g drobnego cukru trzcinowego
2 jajka
100g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. poziomek *
50g płatków migdałów
100g białej czekolady dobrej jakości



Przepis:
Stop czekoladę, najlepiej na parzę lub w mikrofali
Miękkie masło zmiksować z cukrem n najwyższych obrotach do białości.
Na małych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku.
Miksować jeszcze minutkę.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Dalej powoli miksując dodawać stopioną czekoladę.
Gdy masa będzie jednolita wrzucić ¾ całości poziomek oraz ¾ całości migdałów i wymieszać za pomocą łopatki.
Całość przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić i posypać z góry resztką poziomek oraz migdałów. Wstawić do pieca.
Ciasto należy wyciągnąć kiedy z wierzchu będzie przyrumienione.
Posypać cukrem pudrem i udekorować wedle uznania.
SmacznegoJ

*(mogą być również jagody czy maliny, nie polecamy truskawek ponieważ zawierają zbyt wiele wody i ciasto może opaść pod ich ciężarem)



Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...