poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Tiramisu na dobry początek :)

Tiramisu 

Jest to przepyszny deser, do zrobienia którego zainspirowała nas sama Nigella a co najważniejsze bardzo prosty do zrobienia. Jedyny minus to konieczność pozostawienia go w lodówce na całą noc a przynalmniej 6 godzin. Deser musi się przegryźć. Graniczy to znacznie z naszą cierpliwością, no ale cóż... z Nigellą nie wypada się spierać.



Tiramisu

500g mascarpone
375g biszkoptów savoiardi
250ml kawy espresso
200ml likieru amaretto
110g drobnego cukru
50g płatków migdałów 
2 jajka 
gorzkie kakao do posypania
szczypta soli
tortownica o średnicy 24cm


Zaparz espresso i odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek i ubij do białości z cukrem. Następnie dodawaj po trochu ser mascarpone, do momentu aż masa będzie jednolita. Ubij białka na sztywno ze szczypta soli. Łopatką delikatnie połącz masę serową z białkami.
Wlej amaretto do wystudzonej kawy i kolejno zanurzając biszkopty na dosłownie 2 sekundy, wyłóż całe dno tortownicy. Na piętro z biszkoptów wyłóż połowę masy serowej, wygładź i oprósz kakaem. Zrób druga taką samo warstwę pomijając kakao a rozsypując na wierzchu płatki migdałów. Całość przykryj folia, aby deser nie przeszedł zapachami z lodówki i schładzaj najlepiej całą noc a przynajmniej przez 6h.
Wierzch tiramisu oprósz hojnie kakaem tuż przed samym podaniem.
Ostatni etap - próba cierpliwości a rano kawka i "kawałek nieba".

*pamiętaj, że ser i jaja muszą być w temperaturze pokojowej




Zaczynamy wielkie gotowanie!

          W ten piękny zimowo-wiosenny dzień, zaczynamy naszą kulinarną podróż. 
Od dawna szalejemy razem w kuchni, ale dopiero teraz odważyłyśmy się podzielić z Wami naszą miłością do jedzenia i wszystkiego co z nim związane.
Kiedy zauważyłyśmy, że połowę naszego wolnego czasu spędzamy na poszukiwaniu nowych dań, które koniecznie musimy ugotować czy upiec, a drugą połowę na ich fotografowaniu, uznałyśmy, że otwarcie bloga będzie dopełnieniem naszej wspólnej pasji.

Co tu więcej gadać? 


                                                                     Let's Cook!!!

                                                                     

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...