niedziela, 19 maja 2013

Ciasto Marchewkowe


  
 Z przyjemnością obwieszczamy, że znalazłyśmy (naszym subiektywnym zdaniem) najlepszy przepis na ciasto marchewkowe.  Jest coś niesamowicie zniewalającego w połączeniu marchewki z cynamonem, zatopionej w delikatnym cieście i podrasowanej dwa razy większą porcją masła niż to zaleca przepis.

 „Masła nigdy za wiele” – ta złota myśl powinna zostać mottem naszego blogu :)

Ciasto jest bardzo delikatne oraz wilgotne za sprawą mielonych orzechów a unikatowego charakteru dodają mu rodzynki sułtańskie, których nigdy wcześniej nie dodawałyśmy. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Natomiast, jeżeli nie przepadasz za rodzynkami… to lepiej zacznij :) są absolutnie niezbędne.
Zmodyfikowany przez nas przepis pochodzi z książki zatytułowanej „Desery”. I choć do niedawna sądziłyśmy, że ingerowanie w przepis samego Pierre Herme jest czystym szaleństwem, to tym razem postanowiłyśmy, że będziemy bezczelne.

* Ciasto jest niskie, więc jeśli planujesz zrobić je w formie tortu najlepiej podwoić ilość składników i piec 10 min dłużej.

* Ciasto podajemy z kremem z białego serka i cytryny. Możesz go oczywiście pominąć, ale to w sumie głupi pomysł :)


Ciasto marchewkowe

3 jajka
100g cukru pudru
50g mąki
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
50g roztopionego masła
250g marchewki umytej i startej na grubych oczkach
60g mielonych orzechów laskowych
70g mielonych migdałów
garść posiekanych orzechów włoskich
płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
skórka z połowy cytryny
skórka z połowy pomarańczy
garść rodzynek sułtańskich


Tortownicę o średnicy 23cm nasmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na jasną puszystą masę ( ubijać naprawdę długo, mikserem na wysokich obrotach około 8-10 minut).
Zmieszaj mąkę z mielonymi orzechami, solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką, kardamonem i skórkami z owoców a następnie delikatnie dodaj do masy jajecznej.
Kiedy wszystko się połączy dodaj bardzo powoli roztopione masło, jednocześnie mieszając. Mieszaj tak, aby masa jak najmniej opadła.
Marchewkę i resztę składników wrzuć na samym końcu nie przejmując się już zbytnio napowietrzeniem ciasta, i tak pod wpływem ciężaru opadnie.
Wlej do wcześniej przygotowanej formy i piecz 40min z termo obiegiem.

W międzyczasie przygotuj frosting.

Frosting

70g masła
opakowanie białego serka kanapkowego około 200g
3 łyżki cukru pudru
Sok z połowy cytryny

Masło ubić z cukrem na puszystą masę dodać serek i sok z cytryny i ubijać jeszcze 2 minutki.
(proporcję podajemy w przybliżeniu, zazwyczaj robimy go na oko, po prostu musi nam smakować)

Po ostudzeniu ciasta, nałóż krem, posyp orzechami i cynamonem.

Zaparz herbatkę, rozsiądź się na kanapie z przyjaciółką i nie pozwól aby zostało coś „na jutro”

Smacznego!!


Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...