wtorek, 7 października 2014

Tarta z grzybami, rozmarynem i serem gorgonzola


Czas na grzyby:) 


Ciasto na tarte:
1,5 szklanki maki
150g masła
1 jajko
3 łyżki lodowatej wody
Pół łyżeczki cukru
Duża szczypta soli

Przepis na ciasto:
Masło pokroić na małe kawałeczki po czym wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i pulsacyjne połączyć ze sobą. Zagnieść i wsadzić na 10 minut do zamrażarki.
Po 10 minutach wyjąć ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Na papier do pieczenia wrzucić surowy groch aby obciążył spół i włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąc papier z grochem i zostawić spód na kolejne  5 minut aby lekko się przyrumienił.



Farsz

Składniki
2 szalotki
350g rydzów
100g brązowych pieczarek (lub zwykłych)
2 gałązki świeżego rozmarynu posiekane
6 plastrów specku
50 g masła
Pietruszka
100g gorgonzoli
Suszony tymianek
3 jajka
150g śmietany 18%
Sól, Pieprz

Szalotki pokroić w cienkie półplasterki i wrzuć na rozgrzane masło, lekko osolić (przyśpiesza t karmelizacje)i smażyć około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstawić.
Rydze i pieczarki opłukać, większe pokroić na małe kawałki i osuszyć.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z posiekanym rozmarynem, dodać łyżkę oliwy, aby masło się nie przypaliło. Zwiększyć ogień do średniego i wrzucić na patelnie osuszone grzyby. Smażyć około 5 minut aż lekko się przyrumienią, dodać posiekane szalotki po czym przykryć i  dusić około 10 minut zdjąć z gazu.
Patelnie skropić lekko oliwą, położyć plastry specku, kiedy się przyrumienią obrócić na drugi bok. Po przestygnięciu pokroić w paski.
Do miski wbić 3 jajka dodać, dodać śmietanę, garść posiekanej pietruszki 2 szczypty suszonego tymianku. Zmieszać trzepaczką. Całość posolić do smaku i hojnie popieprzyć (grzyby lubią pieprz;)).

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć grzyby posypać plastrami specku, całość zalać przygotowana masą jajeczną i pokruszyć na całość gorgonzolę, Tarte piec 35 minut, aż wierzch lekko nie wyrośnie i nie otrzyma złotego koloru.




Przepyszna na zimno jak i na ciepło J
Podawać z ruccolą skropiona oliwą extra vergin i sokiem z cytryny, lub według uznania J

*jeżlei chcesz aby ciasto na tartę było na prawdę kruche to koniecznie użyj mąki krupczatki.

7 komentarzy:

  1. świetnie wyszło. musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękujemy:) tym co jedli bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekujemy:) zdjęcia wykonała Kasia Nowak http://www.kasiafoodphotography.com.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...