środa, 16 lipca 2014

Tarta bazyliowa z orange curd i malinami



Zaskakujący smak bazylii w masie sernikowej w połączeniu z kremem pomarańczowym i malinami to istna rozkosz w ustach. Smaku nie da się opisać. Trzeba koniecznie spróbować.

Przepis zainspirowany naszymi własnymi zachciankamiJ



Składniki:

Sok wyciśnięty i skórka starta z 2 pomarańczy
Plus sok z połówki cytryny

Spód
350g herbatników
70g stopionego masła

Masa serowa
600g sera na sernik (piątnica)
4 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny
śmietana kremówka 200,l
świeża bazylia (3 łyżki przecieru z bazylii)

Maliny



                                                                                              Przepis:
W pierwszej kolejności należy przygotować orange curd. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej aby dostatecznie stężał.  Przygotować zgodnie z przepisem na lemon curd, zamieniając cytrynę na pomarańcze a dodając jedynie odrobinę soku a cytyny która wzmacnia smak pomarańczy. Całośc schłodzić.

Przygotować formę 24 cm,

Zmielić herbatniki i połączyć ze stopionym masłem. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Herbatnikami wyłożyć dno i boki (na wysokość 2cm) tortownicy lub tartownicy. Mocno ubić dłońmi i schłodzić w lodówce około 10min. Świeżą bazylię zmielić na gładki przecier w ilości która pozwoli na uzyskanie  około 3 łyżek pasty(mniej więcej połowa krzaczka).  

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i ubić na średnich obrotach, uważając, aby nie zważyć śmietany.  Masę spróbować w zależności od sera dodać więcej cukru lub soku z cytryny, Decydują tu indywidualne preferencje kucharzaJ

Schłodzony spód wyłożyć przygotowanym orange curdem na wysokość 0.5cm, Jeżeli krem wyszedł rzadki lub nie starczyło czasu na jego  dostateczne schłodzenie (jak w naszym przypadkuJ), masę serową można nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego.

Całość udekorować malinami a następnie chłodnic w lodówce minimum 4 h .
Przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżą bazylią. 

*nasze maliny pochodzą z uprawy ekologicznej z własnej działki, nie myjemy ich. Jeżeli chcesz przepłukać swoje maliny radzimy udekorować ciasto dopiero przed samym podaniem. W przeciwnym razie mokre maliny zniszczą wygląd ciasta w trakcie chłodzenia.

Buon Appetito




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...