piątek, 6 stycznia 2017

Tarta ze szpinakiem, chrupiącym speckiem i rozmarynem


Pyszna tarta! Znika w oka mgnieniu:)

Składniki na ciasto:

250g mąki
150g masła
1 jajko 
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka zimnej wody

Składniki do wypełnienia tarty:

pół kilo szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 duża cukinia
1 duży pomidor
5 suszonych pomidorów w oliwie
2 garście czarnych oliwek
100g specku
150g fety
3 jajka
100g śmietany 30%
łyżka posiekanego rozmarynu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera. Wymieszać pulsacyjnie, po czym szybko zagnieść rękoma do uzyskania zwartej masy. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30min.

W tym czasie posiekać cebulę, osolić i smażyć na maśle aż  zmięknie. Dodać posiekany czosnek. Po 2 minutach wrzucić świeży lub rozmrożony szpinak, pokrojone suszone pomidory i startą cukinie. Całość przyprawić solą i pieprzem, następnie smażyć około 10min na małym ogniu. Całość przerzucić do miski i ostudzić.
W małej misce połączyć ze sobą trzepaczką 3 jajka, 100ml śmietany, gałkę muszkatołową oraz rozmaryn. Przyprawić solą i pieprzem.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm, po czym przenieść do formy na tartę o średnicy ok. 24cm. Jeżeli ciasto sie rozpada, można rozwałkować je na foli spożywczej lub papierze do pieczenia. Tym sposobem będzie nam łatwiej ulokować je bezpiecznie w formie.

Następnie należy zastosować metodę "blind baking"

Używamy do tego papieru do pieczenia, oraz grochu lub innego ziarna. Może być też ryż, soczewica a nawet monety. Ciasto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia. Można go wcześniej rozgnieść w rękach, będzie się lepiej poddawał. Ciasto pieczemy 15min w 180st i ściągamy papier z obciążeniem, pieczemy jeszcze 5min. Ciasto lekko wystudzić.

Szpinak z cukinią wykładamy na podpieczonym cieście, robimy to raczej niechlujnie zostawiając małe prześwity. Na całość rozłożyć oliwki oraz 2/3 sera feta. Zalać masą jajeczną i położyć na wierzchu plastry pomidorów. Całość posypać resztą sera feta i skropić oliwą Extra Vergine. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st z termoobiegiem przez 40min. Upieczoną, lekko zrumienioną tarteę posypać wcześniej przygotowanym speckiem.


Tarta smakuje i na słodko i na słono.
Doskonale pasuje do niej prosta mieszanka sałat z sosem winegret.
Przepis na pyszny winegret:

Od 4min 55sek.







Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wypełniona po same brzegi tym co najbardziej lubię, super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie składników! Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...