sobota, 4 kwietnia 2015

Chleb żytni na zakwasie


W naszych domach na stole wielkanocnym królują nie tylko kolorowe jaja, ale również świeży domowy chleb.
Z pewnością może rywalizować z wypiekami z najlepszych piekarni.
To po prostu czary, a do tego jaka satysfakcja :)

*za inspirację dziękujemy Basi :*


Zaczyn:
200g mąki żytniej razowej
3 duże łyżki zakwasu żytniego
180ml wody

Ciasto właściwe:
350g zaczynu
800g mąki żytniej
650ml wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 12h.
Formę (1kg) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Po tym czasie do wyrośniętej masy, dodać resztę składników na ciasto właściwe.
Wymieszać do całkowitego połączenia i przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
Całość ponownie przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 8h.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190st i piec jeszcze godzinę.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb wyjąc z formy i odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Opcjonalnie, wypiek urozmaicić można np. ziarnami słonecznika.
Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z masełkiem, ale to tylko luźna sugestia:)
Smacznego.


2 komentarze:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...